2 Nisan 2009 Perşembe

E&M Sinyalleme

PBX'ler ya da diğer ağdan ağa telefon switch'lerinde kullanılan sinyalleme tekniğidir.

E&M, sinyalleme ve ses için ayrı kablolar kullanır. Beş farklı tipi vardır ve Cisco bunların dördünü destekler. Tip I, II, III, V.

Tip I: Bir kablo E ucu için, bir kablo da M ucu için. Geriye iki çift kablo da ses için. Bu şekilde PBX; E ve M uçları için güç ya da pil sağlar. Kullanılmayan durumda (on-hook) E ve M uçları açıktır. PBX, M ucunu pile bağlayarak kullanım durumunu (off-hook) sağlar. Hat tarafında ise E ucu toprağa bağlanır.

Tip II: Bu tipte sinyalleme için 4 kablo kullanılır. Bir kablo E ucu için, başka bir kablo M ucu için, diğer iki kablo da sinyal toprağı (signal ground - SG) ve sinyal pili (signal battery - SB) için kullanılır. Kullanım durumunda PBX, M ucunu SB ucuna bağlar. Hat tarafında da E ucu SG'ye bağlanır.

Tip III: Bu tip pek sık kullanılmaz. Bu tip de sinyalleme için 4 kablo kullanır. Kullanılmayan durumda E ucu açık, M ucu SG ucuna bağlıdır. Kullanım durumunda PBX, M ucunu SG'den SB'ye taşır. Hat tarafında da E ucu topraklanır.

Tip IV: Tip 4 de sinyalleme için 4 kablo kullanır. Kullanılmayan durumda E ve M uçları açıktır. Kullanım durumunda PBX, M ucunu hat tarafından topraklanmış olan SB'ye bağlar. Hat tarafında da, E ucu PBX tarafından topraklanmış olan SG ucuna bağlanır.

Tip V: Tip 1 gibi sinyalleme için 2 kablo kullanır. Kullanılmayan durumda E ve M ucu açıktır. Kullanım durumunda PBX, M ucunu topraklar. Hat tarafında da E ucu topraklanır.

- E&M Fiziksel Arayüzü -

RJ-48 konnektörle PBX trunk hatlarına bağlanan iki kablo ya da dört kablodan oluşur.

- E&M Adres Sinyalleme -

Üç tip sinyallemeden oluşur:

Immediate-start (Hemen başlama): Arayan taraf telefonu açar ve en az 150 ms. bekledikten sonra numarayı çevirerek ya da tuşlayarak adres sinyallerini gönderir. Bu sinyalleme E&M tie trunk arayüzlerinde kullanılır.

Wink-start: En çok kullanılan yöntemdir ve voice portlarda varsayılandır. Wink-start "glare"i azaltmak ve immediate-start kondisyonunda olması amaçlanarak tasarlanmıştır. Arayan taraf telefonu açarak E ucunu tutar ve kısa bir süre "off-hook pulse"u (wink) bekler. Daha sonra switch devam etmek için pulsu üretir ve tuşlanan ya da çevirilen numaraları gönderir. Bu sinyalleme E&M tie trunk arayüzlerinde kullanılır.

Delay-start (Gecikmeli Başlama): Arayan taraf telefonu açarak E ucunu tutar. Bir süre sonra arayan taraf aranan tarafa bakar. Eğer aranan tarafta telefon kapalıysa DTMF sinyallerini gönderir. Aksi takdirde telefon kapanana yani on-hook durumuna kadar numara bilgilerini göndermeyi bekletir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder